Prehľadnejšie informácie v súvislosti s obmedzeniami

 

PODROBNOSTI O PREDSVIATOČNOM REŽIME PREVÁDZOK

Prehľad najdôležitejších zmien vo vyhláške k činnosti prevádzok a organizácii hromadných podujatí:

Od piatka 11. decembra už nebude povolené podávať jedlá a nápoje v exteriérových častiach prevádzok. Bližšie informácie nájdete v dokumente nižšie.

Autoškoly budú môcť od 11. decembra vyučovať dištančnou formou.

Podmienky pre lyžiarske vleky a lanovky s účinnosťou od 14. decembra:

maximálna kapacita kabínkovej lanovky bude stanovená na jednu osobu alebo členov spoločnej domácnosti

všetky osoby staršie ako 10 rokov, ktoré ich využívajú, budú musieť mať negatívne výsledky antigénového alebo RT-PCR testu nie staršie ako 72 hodín

zamestnanci budú musieť mať prekryté horné dýchacie cesty rúškom, respirátorom bez výdychového ventilu, šálom alebo šatkou

okrem ostatných nárokov na čistenie a dezinfekciu budú musieť tieto prevádzky dezinfikovať hygienické zariadenia každú hodinu

Hotely a podobné zariadenia krátkodobého ubytovania od 14. decembra:

ich klienti starší ako 10 rokov budú musieť mať negatívne výsledky antigénového alebo RT-PCR testu nie staršie ako 72 hodín

zamestnanci budú musieť mať prekryté horné dýchacie cesty rúškom, respirátorom bez výdychového ventilu, šálom alebo šatkou

v spoločných priestoroch prevádzok nebude povolená konzumácia jedál alebo nápojov.

Všetky prevádzky naďalej musia vo zvýšenej frekvencii upratovať, čistiť a dezinfikovať dotykové plochy, dezinfikovať prostriedkami s virucídnym účinkom a vybaviť hygienické zariadenia tekutým mydlom a papierovými utierkami.

K povinnosti preukazovať sa negatívnymi výsledkami testov:

Týmto spôsobom znížime riziko prenosu nákazy a zároveň rozširujeme okruh ľudí, ktorí pred sviatkami i počas nich podstúpia testovanie na COVID-19.

Podrobnejšie informácie k pokynu zatvoriť terasy prevádzok verejného stravovania:

Stúpa počet nakazených, hospitalizovaných aj počet úmrtí. Musíme rýchlo zasiahnuť, aby sa situácia nevymkla spod kontroly. Preto, na základe záverov Ústredného krízového štábu, od piatku zatvoríme terasy kaviarní a reštaurácií (prevádzky verejného stravovania). Naďalej však bude možné fungovať prostredníctvom donáškových služieb alebo osobného odberu.

Nemôžeme naďalej tolerovať porušovanie platných vyhlášok a pravidiel zdravého rozumu v gastro-prevádzkach. Veľký počet ľudí bez rúšok každý deň trávi dlhý čas v hermeticky uzavretých priestoroch. Pravidlo o jednej otvorenej stene terasy totiž mnohí vôbec nerešpektujú, čím sa zvyšuje riziko šírenia nákazy.

Plne si uvedomujeme, že tento krok zasiahne aj tých, ktorí napriek značným obmedzeniam poctivo dodržiavali opatrenia, aj keď na to doplácali. Chápeme, že môžu cítiť krivdu, keď plnili podmienky a dočkali sa len ďalšieho sprísnenia.

Prioritou epidemiológov je v tejto situácii chrániť zdravie a životy ľudí. Je našou povinnosťou nastaviť opatrenia tak, aby čo najviac znižovali riziko nákazy. Nastavenie adekvátnych kompenzačných mechanizmov je už následne úlohou príslušných rezortov.

Rozhodnutie o uzatvorení terás sa nerodilo ľahko, odkladalo sa a je nám to veľmi ľúto, ale nemôžeme naďalej vystavovať ľudí zvýšenému riziku prenosu nákazy.

Kým nebudeme mať vakcínu, musíme obmedzovať stretávanie a mobilitu ľudí – je to jediný účinný nástroj, ktorý zatiaľ máme.

Preto vyzývame ľudí, aby mali na pamäti neustále prítomné riziko šírenia COVID-19, odložili všetky stretnutia okrem nevyhnutných, vyhýbali sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí, napríklad vianočné trhy, preplnené obchody a ostatné prevádzky. Rovnako vyzývame ľudí, aby nosili správne nasadené rúška, dodržiavali dostatočné odstupy od iných ľudí a pravidelne si umývali alebo dezinfikovali ruky.

Ďalšie dôležité informácie:

O ďalších opatreniach budeme postupne, podrobne a včas informovať.

PhDr. MUDr. RNDr. Ján Mikas, PhD., MPH

hlavný hygienik Slovenskej republiky